Sexrobots använder “orelaterade till hälso-och sjukvård”

En annan omdiskuterad föreställning är att de fördelar som sexrobots skulle medföra för människor som inte kan njuta av ett tillfredsställande eller hälsosamsexliv på grund av erektil dysfunktion, andra hälsoproblem, funktionshinder, förlust av en partner, eller åldrande.

Även om detta mycket väl kan vara ett legitimt påstående – och en stark anledning för individer att köpa en sexdocka – forskarna varnar för att effekten inte kan vara motsatsen till den som användarna förväntar sig.

Till exempel, sexrobots faktiskt kan öka en redan existerande känsla av bristande intimitet – trots allt, robotar, eller dockor, kan inte återgälda känslor och lust.

När det gäller påståendet att sexrobots kan vara en “lätt fix” för sexuellt våld eller avvikande, Cox-George och Bewley fruktar att de istället kan stärka eller normalisera dessa drifter – även potentiellt leder till beroendeframkallande beteende.

Teamet är också oroad över den inverkan som dockor artificiellt felfri utseende, och andra idealiserade funktioner – såsom bristen på kroppsligt hår på många av dessa dockor – kan ha på användarnas uppfattning om vad som är “normalt” och “attraktiv” i en potentiell partner.

“Sexrobots är i allmänhet kvinnliga och “luftborstade”, skriver författarna, som “rais[es] frågan om allmänintresse för att undvika könsdiskriminering och ojämlikhet på grund av främjande av förvrängda synmer av attraktionskraft som minskar kvinnliga kroppens förtroende.”

Cox-George och Bewley dra slutsatsen att, trots påståenden om att sexrobotar skulle ge ett antal hälsorelaterade fördelar, försäljningen av dessa dockor har mycket lite att göra med sådana farhågor.

“Den överväldigande dominerande marknaden för sexrobots kommer att vara orelaterade till hälso-och sjukvård. Således “hälsa” argument för deras fördelar, som med så många annonserade produkter, är ganska specious.”

Så, författarna uppmanar, innan man antar att en realistisk sexdocka kan “fixa” alla våra sexrelaterade problem, specialister skulle göra klokt i att bedriva djupgående forskning utvärdera om det är troligt att sexrobots faktiskt kommer att medföra några kliniska eller terapeutiska fördelar.

“För närvarande försiktighetsprincipen bör avvisa den kliniska användningen av sexrobots tills deras postulerade fördelar, nämligen “skadebegränsning” och “terapi” har testats empiriskt,” de rekommenderar.